UKK
Voinko tulla hierontaan, jos olen kipeä?
Mikäli kyseessä on pieni allerginen nuha, ei tämä ole este hieronnalle. Mutta flunssan, tai minkäänlaisen infektion jyllätessä, ei hierontaan tule mennä. Mikäli olo tuntuu siltä, että olisit tulossa kipeäksi, jätä menemättä hierontaan. Sairastelusta tulee olla myös palautunut ennen kuin hierontaan kannattaa mennä, tämän ollessa keholle ylimääräinen rasitus.
Millaisen hieronnan varaan itselleni?
Mikäli sinulla ei ole selkeästi tietoa millainen käsittely sinun tapauksessa olisi tarpeellinen, voit ottaa yhteyttä, tai varata hieronnan ajan mukaan, niin räätälöidään käsittely sinulle sopivaksi ennen hoitoa. Esimerkiksi pelkän niska-hartiaseudun hierontaan voit varata 30min tai 45min ajan, koko selän hierontaan 60min, jalkojen hierontaan 75min tai 90min.
Kuinka usein hieronnassa kannattaa käydä?
Tämä riippuu yksilöllisistä tarpeista, mutta yleensä 1-4 viikon välein on suositeltavaa käydä hieronnassa. Akuutin ongelman hoitoon kannattaa aluksi ottaa tiiviimpi hoitojakso viikon välein, tilanteen parantuessa käydä ylläpitävässä hieronnassa 4 viikon välein.
Sattuuko hieronta?
Hieronta voi tuntua epämukavalta lihasjännitysten vuoksi, mutta koskaan sen ei kuulu olla kivuliasta. Kerro epäröimättä heti, mikäli hieronnassa tuntuu kipua. Hieronnan jälkeen käsitellyt alueet voivat olla herkät muutaman päivän ajan, mutta mikäli kipua tuntuu vielä 3 päivän jälkeen, kerro tästä hierojalle.
Pitääkö hierontaan valmistautua jotenkin?
Hierontaan ei erityisesti tarvitse valmistautua, mutta nesteytyksestä on hyvä pitää huolta, sekä välttää raskasta ateriaa juuri ennen hoitoa. Rankan treenin jälkeen on hyvä odottaa muutama tunti ennen hierontaa.
Mitä hieronnan jälkeen ei kannata tehdä?
Hieronnan jälkeen ei kannata lähteä treenaamaan kovaa, kevyt palauttava kävely sen sijaan on hyvä vaihtoehto. Nesteytyksestä on hyvä myös pitää huolta ja antaa kehon palautua käsittelystä. Hieronnan jälkeen ei kannata myöskään mennä avantoon tai käyttää muuten kylmäaltistusta, tämän mahdollisesti häiriten hermostoa ja verenkiertoa. Seuraavana päivänä ok. Saunomista on myös hyvä välttää samana päivänä, kevyet löylyt vähintään muutaman tunnin päästä hieronnasta kuitenkin voi sopia. Tällöin tarvitsee pitää nesteytyksestä vielä parempaa huolta.
Voiko hieronta auttaa päänsärkyyn ja migreeniin?
Mikäli päänsärky johtuu lihasjännityksistä, voi etenkin niska-hartiaseudun hieronnasta olla apua. Myös purentalihashieronta voi tulla tarpeen päänsärkyjen vaivatessa.
Milloin ei hierontaan?
Kaikki vatsataudit
Flunssa (nuha, yskä, kuume)
Hengitystietulehdukset
Hoitamaton syöpä (vain lääkärin kirjallisella luvalla)
Tutkimattomat kasvaimet
Bakteerien, sienten tai virusten aiheuttamat infektiot
Verenvuotosairaus (hemofilia)
Krapula tai päihteiden alaisuus
Tarttuvat ihotaudit, muut tarttuvat taudit
Avohaavat, tuoreet vammat (murtumat, repeämät)
Keskushermostoperäinen halvaus
Ihotunnon menetys tai alenema
Laskimotukos
Kohtausoireinen epilepsia
Sydänsairaus tai toiminnallinen häiriö (sydämentahdistin), vain lääkärin luvalla
Suonikohjut (estää paikallisen käsittelyn)
Aivoinfarktin jälkeen vain lääkärin luvalla, tai 5 vuoden varoaika